In november 2021 zijn Herman en Tini Hazenoot in contact gekomen met Stichting Yad L’Ami. Yad L’Ami betekent: een helpende hand voor Mijn volk. Op verschillende manieren biedt Yad L’Ami het Joodse volk die helpende hand.
Yad L’Ami biedt gepaste hulp aan groepen in Israël die de meeste zorg nodig hebben. De steeds ouder wordende groep Holocaustoverlevenden is uiterst kwetsbaar. Talrijke ouderen dreigen te verpieteren en balanceren op de rand van uitzichtloze armoede. Velen vereenzamen en kijken uit naar de bezoekjes en hulp van medewerkers van Yad L’Ami.
Naast de zorg voor Holocaustoverlevenden is Yad L’Ami ook actief in de omgeving van de Gazastrook. Bewoners van dorpen en kibboetsen onder de dreigende rook van de Gazastrook zijn vaak ernstig getraumatiseerd. Yad L’ami voorziet in therapeutische hulp voor kinderen, tieners en jonge gezinnen. Ook steunt Yad L’Ami – meest Ethiopische – studenten en geeft hen net dat broodnodige zetje waardoor zij de maatschappelijke ladder kunnen beklimmen. Yad L’Ami voorziet in basisbenodigdheden voor een aanhoudende en zelfs toenemende stroom Joodse immigranten die de grote stap maken om zich te vestigen in het Beloofde Land.
Kortom, de drijfveer van Yad L’Ami is om – plaatsvervangend – uw helpende en troostende hand en hart te zijn, juist voor hen die vechten met een traumatisch oorlogsverleden en moeten knokken om hun hoofd boven water te houden.
Samen met Yad L’Ami hebben Herman en Tini een bezoek gebracht aan een aantal Holocaustslachtoffers, beren uitgedeeld aan getraumatiseerde kinderen aan de grens met de Gazastrook, verschillende projecten van Yad L’Ami bezocht enz. enz.
Van 21 tot en met 28 maart 2022 hopen Herman en Tini weer op reis te gaan met Yad L’Ami, maar nu met een groep van 12 personen!
De groep verlangt er naar om Gods liefde uit te delen aan vaak eenzame en hulpbehoevende Holocaustslachtoffers in Israël.
Ze willen luisteren naar de verhalen van de mensen die wonen in de grens met de Gaza onder voortdurende dreiging. Ze willen hen troosten en bemoedigen.
De groep kijkt er naar uit om de vele projecten van Yad L’Ami te bezoeken en om deze projecten ook financieel te steunen.
Eén van deze projecten willen ze speciaal onder de aandacht brengen: de biologische therapietuin.
Deze tuin is van Moshele. Moshele is een sociaal werker met “groene vingers”. Hij heeft een aantal jaren geleden zijn baan opgezegd om getraumatiseerde kinderen uit het grensgebied met de Gaza te gaan helpen in zijn biologische therapietuin. Hij heeft zo’n duizend vierkante meter grond. Volgens onze Westerse maatstaven stelt het niet zoveel voor, maar wat hij doet is zo waardevol!
Iedere week komen er ongeveer honderd getraumatiseerde kinderen bij hem werken in de tuin. Ze mogen onkruid wieden, plantjes poten, de dieren verzorgen en te eten geven, knuffelen met de geitjes enz. Moshele observeert de kinderen, kijkt wat ze nodig hebben en helpt hen hun trauma’s te verwerken in de speciaal daarvoor ingerichte therapieruimte en in de biologische therapietuin. Zo prachtig! Moshele is een gelovige Joodse man, vader van vier kinderen. Hij leeft in het vertrouwen dat God voor hem en zijn gezin zorgt, terwijl hij zijn roeping volgt om al deze getraumatiseerde kinderen te helpen. Hij probeert hen een veilige plek te geven waar ze tot rust kunnen komen en waar ze heel dicht bij de natuur hun trauma’s kunnen verwerken. Een plek waar ze weer even kind kunnen zijn.
Moshele wordt door Yad L’Ami financieel ondersteund . Herman en Tini willen samen met groep, dit project namens Yad L’Ami een grote gift geven en deze tijdens hun reis persoonlijk overhandigen!
Helpen jullie mee om dit mogelijk te maken?
“Want Ik had honger en u hebt Mij te eten gegeven; Ik had dorst en u hebt Mij te drinken gegeven. [..] Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.”