Woninghulp Cochabamba

Het is al weer meer dan 15 jaar geleden dat een van de bestuursleden van Equity Janeth Mendosa leerde kennen. Zomaar een meisje uit een kansarm gezin in de Boliviaanse stad Cochabamba. Een stad met ongeveer een miljoen inwoners, waarvan de meeste in arme buitenwijken wonen.

Janeth is als kind opgenomen in een sponsorprogramma van de hulporganisatie Compassion. Ze bleek slim en erg gemotiveerd te zijn. Dat was dan ook de reden dat Compassion haar selecteerde om verder te mogen studeren. Ze koos op de universiteit voor pedagogiek en educatie. Na het behalen van haar diploma’s richtte ze zich niet op een goed betaalde baan. Ze wilde haar opgedane kennis en talenten inzetten voor misbruikte, verwaarloosde en kansarme kinderen in haar stad, die verstoken zijn van alle vormen van hulp. Dit werk doet ze inmiddels zo’n 5 jaar met hart en ziel in de stad waar zij zelf ook opgroeide.

Janeth is nu 33 jaar oud en wordt voor haar maandelijks onderhoud ondersteund door een kerkelijke gemeente uit Zaltbommel via Stichting Equity.

Vorig jaar heeft een delegatie van het Equity-bestuur haar bezocht in Cochabamba: een indrukwekkende reis vol bijzondere ontmoetingen. Tijdens die reis werd ons ook duidelijk in wat voor erbarmelijke omstandigheden zij zelf leeft. Samen met haar moeder en zieke vader woont Janeth in wat bouwvallige krotjes op een braakliggend stuk grond dat door de eigenaar elk moment verkocht kan worden.

Haar krotje is niet groter dan 180 bij 180 centimeter met één lampje erin. (Zie foto rechts). Het geld dat ze nu maandelijks ontvangt, besteedt ze aan haar levensonderhoud, medische zorg voor haar vader en voor schrijnende situaties die ze tijdens haar werk tegenkomt. Er is geen ruimte om te sparen voor andere woonruimte.

Het is ons verlangen om financiële middelen te generen, waardoor deze bijzondere vrouw de mogelijkheid heeft een eenvoudige woning te kopen voor zichzelf en haar bejaarde ouders. Een huis met een paar slaapkamers en een klein kantoortje waar Janeth mensen kan ontvangen en haar activiteiten kan voorbereiden en uitvoeren. Naast haar dagelijkse werk onder de kansarme kinderen, helpt ze ook vrouwen die te maken hebben met extreem misbruik en huiselijk geweld. In de weekenden doet ze regelmatig vertaalwerk voor Compassion.

Equity wilt zich de komende 12 maanden inzetten om personen/bedrijven te vinden die bij willen dragen om deze mensen te helpen en Janeth de ruimte te geven belangeloos en onbezorgd haar activiteiten onder de armste kinderen te kunnen voortzetten.

Op 1 januari 2020 zijn de sponsoren van dit project de ultieme uitdaging aan gegaan. Tijdens de Unox nieuwjaarsduik 2020 op het strand van camping “de Hoge Waard” te Andel heeft een groep van 27 personen uit de Bommelerwaard mee gedaan. Zij hadden sponsoren zover gekregen om in hun portemonnee te duiken en doken zelf daarvoor in de ijskoude Maas. Duikers en sponsoren hebben zo €5000 op weten te halen voor dit project in Bolivia. Iedereen heel erg bedankt!!!!

Janeth Mendoza heeft inmiddels met uw hulp (€90500) een woning met kleine kantoorruimte kunnen kopen waar ze samen met haar ouders naar toe verhuisd is. Iedere gever bedankt dat we dit met elkaar mogelijk hebben kunnen maken. Janeth heeft nog een poging gedaan om in 2022 naar Nederland te komen om diverse sponsoren ook te ontmoeten maar door de strenge inreis regels voor Europa is dat niet gelukt. We proberen een nieuwe poging hiervoor te realiseren in 2023.

adminWoninghulp Cochabamba