Toiletgebouw bij school geplaats in Oeganda

In juli 2018 kregen we een noodoproep van Christian Wasula. Hij runt samen met vrijwilligers en betaalde leerkrachten een schooltje sinds 2016 voor ongeveer 110 kansarme kinderen in Oeganda.  Het slechte nieuws was dat dit schooltje moest sluiten van de schoolinspectie vanwege het ontbreken van onvoldoende sanitaire voorzieningen.

Deze school is gevestigd in een van de buitenwijken van Bweyogerere Kira Municipal Uganda. Op deze school worden momenteel 110 weeskinderen opgevangen en in onderwijs voorzien.  4 van deze weeskinderen zijn besmet met HIV virus.

Elke dag wordt er onderwijs gegeven van 8 uur s’morgens tot 6 uur in de middag. Voor dit onderwijs zijn momenteel 10 klaslokalen beschikbaar, waar in totaal met 12 docenten les wordt gegeven. Deze docenten zijn deels vrijwilliger en worden voor een deel betaald door gemeente leden, vrienden en lokale kerken. Het komt zelfs voor dat ze niet betaald kunnen worden, maar ze blijven hun werk trouw uitvoeren. Deze school en de docenten hebben als visie:

Aanbieden van kwalitatief goed onderwijs en (over) levens vaardigheden. Hiermee hopen zij kinderen te leren om onafhankelijk te zijn en  uitzicht te geven op (goede) banen waarmee ze in eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Christian is 35 jaar oud, getrouwd en heeft 2 dochters. Tijdens zijn studie als student in 2009 kwam hij in contact met deze kleine gemeenschap en werd geraakt door de enorme hoeveelheid kwetsbare mensen, met name kinderen, die in grote armoe leefde. In November 2015 verkocht hij zijn stukje land en zijn 5 runderen in Kiwangala en van de opbrengst huurde een grotere plaats om zijn schoolproject te kunnen starten.

Situatie voordat er met steun vanuit Equity een oplossing kwam:

Bij het schoolgebouwtje waren er 2 latrines, welke worden gedeeld door alle mannelijke en vrouwelijke kinderen en leraren.
Door het groeiend aantal weeskinderen dat opgevangen wordt en door de Cholora problemen in Kampala schrijft de lokale gezondheidsinspectie voor dat er voortaan doorspoel toiletten beschikbaar moeten zijn in openbare gebouwen. Het aantal toiletten wordt vastgestelde aan de hand van de grootte van het terrein en aantal aanwezige mensen.

Huidige situatie:

Ondanks wat tegenslagen in de bouw is er nu een sanitairblok op het terrein met 4 toiletten die allemaal hun eigen doorspoel unit hebben. De toiletten zijn afzonderlijk afsluitbaar (dus elk zijn eigen deur)

Christian Wasula, het team, de kinderen en de overheid zijn onze sponsors enorm dankbaar voor hun hulp. Met elkaar is ruim €2500 gedeeld zodat iedereen van de Blessed Hill Junior Academy in Oeganda gezond en veilig gebruik kan maken van het toilet.

adminToiletgebouw bij school geplaats in Oeganda